torsdag 24 december 2009

En Fröjdefull Jul

Önskar Eder alla en riktigt God Jul.



Nu har det har varit ganska lugnt på denna sida ett tag av naturliga skäl. Vingården ligger i vintervila, butiken likaså.Vinet genomgår nu den malolaktiska jäsningen som inte för så mycket väsen av sig. Men snart blir det till att ta nya tag. Vinodlingen ska planeras inför kommande säsong och arbetet med vår nya vinförening ska struktureras upp så det kommer nog att finnas
mycket att skriva om framöver.
Nu blir det en och annan leverans till Systembolaget med våra små klenoder som finns kvar från tidigare år - i väntan på den nya tappningen som vi ännu inte bestämt när den ska ske.
Nu har julefriden lagt sig över Beteby så vi låter den vara någon dag eller två.

söndag 22 november 2009

I en pressad situation

Nu är våra druvor satta under press.


3 veckor har gått då de har fått ligga i fred och urlakas men nu är det dax att gå vidare.
Druvsaften separeras från druvskal och kärnor med en försiktig pressning som hela tiden övervakas och provsmakas fram till när det är dags att avbryta.

Det är ett ganska slabbigt arbete och färgen efter druvsaften sitter i ordentligt på händerna (och tänderna)


Här är det Bengt, Mark och Gunnar som är i full gång med pressningsarbetet.

Denna gång var det lite mer analyser som skulle tas så Montse från Mas Martinet hade fullt upp bland all analysutrustning.


Nu ska våra viner ligga till sig lite och får vara i fred till efter nyår då ska de dras om igen och fler analyser ska tas.
En vila för vinet, vi andra går in i en tid med förberedelser inför advent och jul.

söndag 8 november 2009

Nu bubblar det

Nu jäser det och bubblar för fullt i tankar och tunnor, den stormande alkoholjäsningen alstrar mycket kraft och värme. Nu är det viktigt att den kompakta kaka av druvskal som bildas på toppen vid rödvinsjäsningen trycks ner med jämna mellanrum så att den inte torkar ut. Sörjan ser mindre aptitlig men doftar riktigt bra, helst de som jäser på ekfat.


Vi låter rödvinet macerera ganska länge i år, det har ytterligare 10-12 dagar på sig innan vi pressar bort skalmassan så totalt blir det 3 veckor.

Det tas prover varje dag på temperaturen och mustdensiteten. Uppgifterna skickas sedan ner till Spanien och Mas Martinet så de har full koll på vad som händer här uppe.

lördag 31 oktober 2009

Nu är det klippt

Efter tålmodig väntan och med is i magen har vi äntligen skördat.
Med bävan hör man om frostnätter runt omkring oss och vi haft det lite isigt i gryningstimmarna men det finns gott om socker i druvorna så de har klarat sig bra.
Idag var det till att skrapa rutorna så visst känns det bra att ha druvorna i vineriet.

Det är lite chanstagning att låta druvorna hänga kvar så länge men det vi eftersträvar med det är att få maximal mognad. Sockerproduktionen har avstannat så nu vill vi få mer mognad i skalen

BEFORE
AFTER
I år tillverkar vi vårt vin under ledning av Josep Lluis Pérez hos Ingrid och Gunnar på Wannborga Vin & Lamm. Det känns otroligt roligt att kunna jobba ihop på detta vis. Våra vänner från Priorat har åter varit här så det har blivit några intensiva dagar nu.
Nu står tunnor och tankar fulla och börjar så smått att jäsa. Nu blir det ett ständigt passande och kontrollerande några veckor och en del mil på vägen blir det.
Vingården står nu lite tom och ödslig efter vår framfart så jag kände att jag fick lov att pyssla om den lite extra. Lade ihop näten inför nästa säsong, körde en sista gång med kultivatorn och satte även den på vinterförvaring så nu ser det lite prydligare ut.



onsdag 14 oktober 2009

Samlad spansk expertis i vingården

Nu har vi haft den första kursen med senor Perez. Tre hela dagar då vi har fått ta del av det vetenskapliga arbete som han har gjort, hans erfarenhet och kunskap. Vilken energi denna mannen har, en verklig inspirationskälla!

På måndagen hade en av Spaniens mest kända vinskribenter, José Penin, anlänt till Öland. Han är författare till den spanska vinguiden Penin Guide och är mycket intresserad av senor Perez arbete här. Det känns fantastiskt att ha dessa berömda herrar på besök i vår öländska vingård



Lite diskussion vid köksbordet
och vinprovning av Under Ölands Sol

Senor och senora Perez, Mark, Frans, Lotta, jag och senor Penin
Den spanska delen av gänget har nu åkt tillbaka till Priorat men kommer tillbaka om ett par veckor då det är dags för skörd.



fredag 2 oktober 2009

Kunskap från Priorat

Vi har fått den enorma förmånen att komma i kontakt med
den legendariske oenologen och vinprofessorn
Josep Lluís Pérez Verdú från Spanien.

Professor Pérez har genomfört många forsknings och utvecklingsprojekt i Spanien och andra länder och är en av förgrundsgestalterna i det numera kultförklarade vindistriket Priorat.
Efter noggranna studier av klimat och geologi på Öland har ett storskaligt vinprojekt inletts under namnet Horns Vingård.
Målsättningen är att ta fram högklassiga öländska viner och få Öland klassat som en kvalitetsregion för vin
Nu närmast anordnas en kurs av Horns Vingård, i samarbete med Wannborga Vin & Lamm och Håks Gård. Kursen är mellan 9-11 okt och hålls på Wannborga Vin & Lamm

Det här samarbetet ser vi fram emot med stor spänning.

torsdag 1 oktober 2009

Öland tar semester

Nu är Skördefesten över och alla tillresta besökare har återvänt hem. Öland tar semester.

Uppladdningen inför höstens stora fest är otrolig. Till skillnad från sommarens alla aktiviteter och försäljning av allehanda ting så är detta något som ölänningarna själva står upp för.
Det är grymt!
Nu tar vardagen vid och det är bara vi kvar som älskar Öland så mycket att vi inte ser någon annan stans där vi vill vara.