måndag 4 april 2011

Beskärning och nya jobbarkompisar

Äntligen är våren här. Säkert vårtecken är när första rabattrensningen är gjord och tranorna annonserat sin ankomst med sitt efterlängtade läte.

Det var en väldigt seg vinter det här men nu verkar den ha gett med sig. Stora snödrivan vid vingården, som i vintras låg över vårt 1.80 staket, är äntligen borta men har lämnat efter sig sönderbrutna stängselstolpar och nedtryckt nät.
Det mesta av beskärningen är avklarad nu. Jag har testat lite olika tidpunkter att beskära (med start i januari) för att se skillnaden. Senõr Perez var här i lördags och kollade och han verkade nöjd. Vi har en hel del ätskador efter harar så den planerade Cordon de Royatbeskärningen på de gamla stockarna blev inte så lätt att följa så det har blivit lite mix med Guyot. Nu har jag "bara" de nya plantorna kvar att fixa till. Hararna har som sagt gjort det mesta av jobbet så det är med bävan jag ser fram emot dess utveckling. Nu blir det ner på knä för att bedöma och spara det knoppanlag som ska utvecklas.
Theo hjälper till att plocka undan


Det franska planteringsgänget är här igen, men inte hos oss denna gång, de gör ytterligare en nyplantering i Löttorp.Trevlig söndagsmiddag på Wannborga med spansk- fransk- svensk blandning till bordet.


Jag har börjat nytt helgjobb...

...så jag har fått nya jobbarkompisar. De gamla har tagit slut- men jag saknar dem ibland, de skrek inte riktigt lika mycket som de nya gör ;-)






torsdag 3 februari 2011

Äntligen milt

Vinprovningen i Stockholm är avklarad, åter till Öland som bjuder på milt väder. Halt som "racken" men nu känns det nästan som lite vår i luften, om man nu vågar säga det. Besöket i huvudstaden var mycket trevligt, vi bodde på Best Western Time Hotel och var mycket nöjda med det. Fräscht, fint och centralt. Hotellfrukosten gick inte av för hackor den heller.
Vinprovningen gick av stapeln på fredag eftermiddag och vi provade ett vitt och ett rött från oss + ett vitt och två röda från Wannborga samt ett vitt och rött från Manchuela där det också pågår ett vinprojekt. Trevligt med mycket positiva reaktioner. Själv blev jag klart positiv till att vårt vita hade utvecklats så bra sedan buteljeringen. Vad gäller försäljningen av vinet så är rådet att ha tålamod, ett till två år. Tålamod är inte min starka sida kan väl nämnas, men behövs det tid så får vi väl ge det tid.
Mark och senôr Perez berättade om projektet på Öland och redogjorde de vetenskapliga undersökningar som gjorts de senaste åren vad gäller nederbörd, temperatur och växtsäsong i jämförelse med andra vindistrikt i Europa.

Vidare för gemensam middag innan vi skiljdes åt framåt midnatt. Nu träffas vi inte förrän i mars.

Lördagen ägnades sedan åt lite storstadsshopping och en tur till motorcykelmässan innan hemgång.


torsdag 27 januari 2011

Vinprovning

Vinprovning i Stockholm imorgon. Vinet har redan åkt i förväg för att få lufta sig lite och komma i rätt temperatur.
Provningen hålls för ett antal sommelierer och vinskribenter som ska få höra om det öländska vinprojektet och smaka de öländska vinerna. Det är spännande på riktigt och jag har varit smånervös hela veckan. Det är Horns Vingård som arrangerar detta och från början var det tänkt att vi skulle vara i lokalerna på Magnussons Fine Wine men sedan ser det ut att bli så många att vi får flytta till större lokaler.
Idag har det varit kallt men ett underbart väder i övrigt. Har lagt ut blodmjöl runt vinplantorna idag, de som stuckit fram under snön. Jag har de nya Rondoplantorna kvar att lägga ut på också men sedan är jag färdig, hade hoppats hinna det idag också men icke. Det är mycket som är avbitet av harar och rådjur, och det går fort när de sätter igång.
Ska packa och fixa lite nu i kväll sedan bär det av tidigt i morgon bitti. Återkommer med mer information om helgens strapatser.

torsdag 20 januari 2011

I Fåkens spår


Ja, bilden får väl tala för sig.
Vi är ju ganska vana vid hårda vindar men när den riktiga Fåken drar in då är håller sig även ölänningen inne. När det har dånat färdigt där ute är det bara att ta tag i konsekvenserna och skotta på. Tur att man har goda vänner som har sina maskiner igång, min egen maskin har gått i vintervila :-)
Även en stor maskin blir liten inför dessa snömängder.

Nåväl- nu har det ändå blivit lite mildare och snömängden minskar sakta men säkert. Har börjat att skymta vingården igen och efter inspektion så ser jag att det finns en del ätskador. Harar och rådjur har haft en tuff tid och drivorna ligger över stängslet så det är fritt fram, så fort grenarna kommer upp över snön så är de tillgängliga.Har idag satt upp fågelnäten och hoppas det kan ge något skydd.
I kväll fullmåne och kallt igen men jag vet något man smälter inför.
Emys lilla troll !!

onsdag 5 januari 2011

2011

Första gången jag skriver det nya årtalet!

Efter en tuff passage mellan 2010-2011 är familjen Gustafsson på väg tillbaka. Darrigt men bestämt.
Influensan slog till och jag som hade det mildast förra året fick ett inferno nu. Usch! Om det är svininfluensan kan man bara spekulera i men jag har mått svindåligt i alla fall. Nyårsafton var absolut den lugnaste vi upplevt, lite mat, tv och sänggående direkt efter 12-slaget. Resterande dagar-rakt in i dimman.

Nu börjar jag åter bli kontaktbar. Vi har ändå tur att vi inte alla tre är knockade på samma gång utan att någon av oss kan sköta om hästarna mm.
Nissekatten har inte heller mått bra på sistone, nytt besök hos veterinären som konstaterade urinvägsinfektion. Kallt för en kisse att kissa i snön, nu är det sandlåda inne som gäller ett tag.

Nu tar vi nya tag inför ett nytt spännande år



God fortsättning på 2011

fredag 3 december 2010

Grädde och vaniljglass

Onekligen ser snömassorna ut som dessa smarrigheter.
Fascinerande och vackert men även förknippat med en del komplikationer Snön yr väldigt lätt nu och vägarna ryker igen på sina vanliga ställen. Men det är bra för konditionen. Skotta och pulsa.
Kylan skulle tillta i helgen och det skulle bli riktigt kallt, men allt är relativt. Pratade med Ludvika idag och insåg skillnaden i vad vi är vana vid.
"Minus 12- det är ju riktigt milt och minus 7 = rena värmeböljan"
Jo men visst.


söndag 28 november 2010

Sedan kom snön..

.. och med råge till på köpet.
Lustigt att man blir överraskad varje gång man vaknar upp och ser att landskapet utanför ändrat skepnad över natten. Jag har en hel del grejor att plocka in fortfarande, får väl leta under snön om det nu håller i sig.
Brrr...

Har nu äntligen pressat av skalmassan från vinet, det blev en lång macerering i år. Vi har haft lite problem med avstannad jäsning och igångsättningen av en ny jäsning gjorde att det hela blev fördröjt. Att jäsningen avstannar beror på att när alkoholhalten har blivit hög och det inte längre finns så mycket socker kvar att jäsa ut så orkar inte jästsvamparna med längre. De blir helt enkelt alkoholförgiftade :-¤

Men nu är det i allafall separerat från skalen och ska förhoppningsvis gå in i den malolaktiska jäsningen vilket betyder lite kortfattat att den agressiva äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. I år har vinet en hög syra, vi fick ju skörda lite för tidigt på grund av den tidiga frosten så denna årgången får antagligen ligga på lagring länge. Färgen är som vanligt mycket mörk, vi har även i år jäst vinet på ekfat och det står fortfarande på fatet men ska senare tappas över på ståltank för lagring. Risken för oxidation är alltid större vid mindre mängder vin och att lagra på tank med flytlock gör att man har lite bättre kontroll över det.