söndag 28 november 2010

Sedan kom snön..

.. och med råge till på köpet.
Lustigt att man blir överraskad varje gång man vaknar upp och ser att landskapet utanför ändrat skepnad över natten. Jag har en hel del grejor att plocka in fortfarande, får väl leta under snön om det nu håller i sig.
Brrr...

Har nu äntligen pressat av skalmassan från vinet, det blev en lång macerering i år. Vi har haft lite problem med avstannad jäsning och igångsättningen av en ny jäsning gjorde att det hela blev fördröjt. Att jäsningen avstannar beror på att när alkoholhalten har blivit hög och det inte längre finns så mycket socker kvar att jäsa ut så orkar inte jästsvamparna med längre. De blir helt enkelt alkoholförgiftade :-¤

Men nu är det i allafall separerat från skalen och ska förhoppningsvis gå in i den malolaktiska jäsningen vilket betyder lite kortfattat att den agressiva äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. I år har vinet en hög syra, vi fick ju skörda lite för tidigt på grund av den tidiga frosten så denna årgången får antagligen ligga på lagring länge. Färgen är som vanligt mycket mörk, vi har även i år jäst vinet på ekfat och det står fortfarande på fatet men ska senare tappas över på ståltank för lagring. Risken för oxidation är alltid större vid mindre mängder vin och att lagra på tank med flytlock gör att man har lite bättre kontroll över det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar