söndag 14 november 2010

NovemberRos


Nu har november intagit vardagen. Grått o trist ibland - klart och kallt ibland. Denna frostiga ros påminner om sommaren som gick så fort. Drömmer mig bort till vår resa i södra Frankrike så här kommer en liten reseberättelse:
Banyuls sur Mer
Efter att i flera år pratat om att åka ner för att hälsa på vår vän Annie, som har en lägenhet i södra Frankrike, bar det till sist av. Emy och jag gav oss i väg den 19 juli med tåg till Göteborg och därifrån med flyg till Girona i norra Spanien. Tåg därifrån till gränsstationen Portbou där Annie och hennes kompis Friedel hämtade oss med bil. Vi bara anade höjderna när bilen flög fram i mörkret på de slingrande vägarna, ibland med räcke ibland inte, men Friedel var van vid vägarna så vi förlitade oss på honom. Vi installerade oss i Annies fina lägenhet och nu hade vi några roliga och hektiska dagar framför oss.


Vi vandrade omkring den första dagen bland Banyuls fina gamla stadsdel med underbar blomsterprakt.Spännande att köra bil här. Ingenting vi gav oss på!


Vandringarna avbröts med en paus vid strandrestaurangen framför den klassiska bilden av Banyuls gamla hamninlopp. Här kostar ett glas rosé 19 kr och ett glas Coca-Cola 34 kr. Det är mitt land det!

En av dagarna besökte vi ett av de lokala vinerierna. Vi hade tur då de hade sin årliga rundvisning med provsmakning av alla deras viner. Allt från ett friskt torrt muscatvin till de karakteristiska söta Banyulsvinet som lagrats i sina tunnor uppe på taken i solgasset.
Friedel är med och tolkar så snällt, för det klart att man har många frågor.

Vi var också uppe på berget och kollade in vinodlingarna. Liite skillnad på odlingsförhållande. Jordmånen här var ungefär noll, shiffersten som låg på sned längs hela bergsidan. Varmt och torrt vilket gjorde att de inte behövde göra någon sommarbeskärning eller grönskörd. Ogräset var heller inte lika aggressivt som här hemma. Intressant att jämföra och Friedel var kunnig och rolig att diskutera med.

Vi hann med en tur till Perpignan för lite shopping, några dopp i havet och
"så klart" fest på kvällarna.
På hemresan hade vi lite tid över i Girona så vi besökte den kända katedralen där samt lite rundvandring i gamla stan.

Ja det var vår resa i väldigt stora drag, roligt hade vi och varmt var det. Här vi tre ladies snällt leende mot fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar