lördag 23 oktober 2010

Skördetid


Vinter redan?
Detta året har verkligen varit speciellt vad det gäller odlingen. Sen vår med försenad blomning Extremt torrt och hett på försommaren och så nu nattfrost i en vecka i oktober varav den sista natten verkligen tog knäcken på vår tro att vi skulle kunna hålla druvorna kvar på stocken ett bra tag till. Druvorna tål en del minus men inte hur mycket som helst. Vad vi vill uppnå med så sen skörd är den mognadsprocess som sker i skalen, även om sockerproduktionen avstannar. Vid koll i vingården såg jag att druvorna säckat ihop ordentligt efter denna sista frostnatt så det var bara att snabbt börja med skördearbetet. Nu blev det ingen planering av skördedag eller information till de som så snällt erbjudit sig att hjälpa till. Jag kan väl bara säga att det kommer fler tillfällen att samlas för vinskörd, hoppas jag får återkomma till er.
Efter frosten har det i princip varit dåligt väder med regn och fukt så det var väl menat att de skulle av.
Nu jäser det och bubblar i ekfatet. Skillnaden från i fjol är att då var teamet från Spanien här vid skörden, nu får vi ha den kontakten via telefon och mail. Vi får hoppas att det går bra ändå, det blir ju lite mer egna beslut men det är väl det man lär sig på.

Ja, denna höst bara försvann. Den blåste väl bort. Även jag, som älskar vinden, har tyckt att det blåst lite väl mycket. Det är så tråkigt när alla fina höstlöv försvinner och lämnar kala grenar kvar.
Även vingården står kal efter att vi tagit druvorna och kyla och vind tagit löven.

1 kommentar: