Nu har frågan om gårdsförsäljning av vin åter blossat upp. Positivt! - men efter att antal turer som börjat bra men som slutat med nedslående resultat har man blivit lite luttrad.... MEN... ju fler gånger frågan lyfts och diskuteras desto närmare kommer vi den dag då vi kan sälja våra produkter vid gården. Det kan tyckas vara en självklar sak men oket efter 1800-talets fylleri ligger fortfarande tungt på svenska folkets axlar. Utvecklingens framfart på övriga områden är accepterad men när det kommer till alkoholhaltiga drycker så vill man tryggt stanna kvar i början av förra seklet. Vinodlingen i Sverige har etablerat sig, tiden när några få kastade sig ut i en bransch som för många ansågs som helt omöjlig på dessa breddgrader är över och grundjobbet med försöksodlingar är till stor del avklarad. "Hundåren" har varit många. Envishet och övertygelse har varit den största drivkraften. Det har varit en stor utmaning med odling och vinframställning men så möts vi av ännu en utmaning - då vi ska sälja våra produkter. Att tillåta försäljningen av våra produkter vid gården äventyrar inte på något sätt monopolet, det kan nog vem som helst förstå, att det sedan skulle äventyra folkhälsan är väl också ett ganska ohållbart argument, eller hur? För oss vinproducenter betyder det däremot mycket, inte bara på grund av att vi kan sälja våra varor utan även den utveckling som kan göras på gården. Att besöka en vingård är en upplevelse, att få höra om odling och framställning finner många intressant. Att sedan inte kunna få köpa med ett vin från gården utan hänvisas vidare för köp känns konstigt, inte minst för våra utlänska turister. Vi hoppas nu på att det resulterar i något positivt för oss denna gång.
Tv4 på besök i veckan :-)
onsdag 5 mars 2014
fredag 5 oktober 2012
Lyriskt
Ikväll flyttade jag för en stund tillbaka till Sauve i Frankrike. Ville fira den fina försäljningen av vår 2009 och korkade andaktsfullt upp en av mina sparade klenoder. Detta är ett mycket speciellt vin för mig. Det är från Domaine du Mas Pigné, en vingård jag var på under en av mina vistelser i Frankrike. Robert och Magrith var ett fantastiskt par med stor gästfrihet och jag lärde mej mycket av dom. Så när jag drog upp korken från detta årgångsvin från 1997 så kom alla känslorna från tiden där tillbaka väldigt starkt. Minnet från pausen under platanträdet utanför det fantastiska huset, rundvandringar i vinodlingen med mycket förmedling av känslor för skötseln och olika beslut för varje specifik planta, stunderna i vineriet där Robert entusiastiskt ritade upp diagram på vintankarna och ingående och generöst berätta om deras sätt att vinifiera. Alla samtal om den biodynamiska övertygelsen de brann för och den välkomnande känslan som de gav mej då jag osäker traskade upp för deras uppfart hösten 2004.
Vinet har som sagt några år på nacken, det hade åldrats med välbehag och hade en fin ton av ek och en bra syra. Underbart. Det är detta jag tycker ett glas vin ska förmedla. En känsla, ett minne, en smak, som gör vinet till ett upplevelse. Merci France
Vinet har som sagt några år på nacken, det hade åldrats med välbehag och hade en fin ton av ek och en bra syra. Underbart. Det är detta jag tycker ett glas vin ska förmedla. En känsla, ett minne, en smak, som gör vinet till ett upplevelse. Merci France
torsdag 27 september 2012
Äntligen
Efter många vedermödor ;-) så är nu äntligen vårt lilla röda från 2009 ute till försäljning. Det har varit en turbulent månad minst sagt. Nytt från förra gången jag höll på med ansökan om försäljning är att nu har vi möjlighet att lägga upp vårt vin (som räknas som lokalproducerat och småskaligt) som lagervara på de närmaste systembutikerna, vilket i vårt fall är Färjestaden och de två butikerna i Kalmar. Sorry Borgholm. Men vi ingår numera också i systemets logistiklösning av beställningssortimentet vilket innebär att alla, vart man än bor i Sverige, kan gå in på sitt systembolag och beställa. Finemang! Alltså - på måndag den 1 oktober så finns Under Ölands Sol att köpa/beställa.
Skördefesten startar för vår del i dag. Öppen butik fredag- söndag kl 10-16. Guidning i vingården varje dag kl 14 och så har vi då Konstnatten i kväll från kl 19. VÄLKOMNA!!
Återkommer med mer information, nu måste jag rusa...
Skördefesten startar för vår del i dag. Öppen butik fredag- söndag kl 10-16. Guidning i vingården varje dag kl 14 och så har vi då Konstnatten i kväll från kl 19. VÄLKOMNA!!
Återkommer med mer information, nu måste jag rusa...
torsdag 12 april 2012
Svenska vårtecken och tecken från Japan och Spanien
Ett orginellt och efterlängtat trumpetsound.

Tranan har kommit hit! Då vet man...våren har också kommit. Härligt!
Ett annat vårtecken är när man utrustad med sekatör påbörjar årets beskärning av vinstockarna, även om det är lite kylslaget när man börjar. Beskärningen är avslutad och klippet av de gamla är vägt och noterat. De nya plantorna är friserade och ska bindas upp så de blir raka och fina. Det är lite trångt mellan raderna så det gäller att de inte sticker ut åt sidorna för då "klipper" vi dem med traktorn när vi ogräsharvar.
Här kommer lite resultat i form av länkar från de besök vi haft i vingården.
Först ut är José Penin som jag berättat om tidigare.

http://jpenin.guiapenin.com/2012/03/02/viniculture-in-extreme-regions-from-the-baltic-sea-to-the-desert/#more-373
I höstas hade vi även besök av ett japanskt TV team som filmade från olika platser i Norden. De hade sett min hemsida och tyckte det var fascinerande med vinodlingen men kanske främst av att gården hade varit i samma släkt i så många generationer. Det blev en hektisk dag med filmning i vingården men även hemma på gården. De ville gärna filma när vi satt och åt en traditionell öländsk måltid, så det var bara att ringa mamma som satte igång att göra kroppkakor medan vi filmade bland vinstockarna. Efter filmningens slut så fick filteamet smaka sina första kroppkakor och de blev förtjusta, så klart!

Här är en del av filmen
http://youtu.be/USEeEDA3B10
Jag älskar möten med nya människor :-)

Tranan har kommit hit! Då vet man...våren har också kommit. Härligt!
Ett annat vårtecken är när man utrustad med sekatör påbörjar årets beskärning av vinstockarna, även om det är lite kylslaget när man börjar. Beskärningen är avslutad och klippet av de gamla är vägt och noterat. De nya plantorna är friserade och ska bindas upp så de blir raka och fina. Det är lite trångt mellan raderna så det gäller att de inte sticker ut åt sidorna för då "klipper" vi dem med traktorn när vi ogräsharvar.
Här kommer lite resultat i form av länkar från de besök vi haft i vingården.
Först ut är José Penin som jag berättat om tidigare.

http://jpenin.guiapenin.com/2012/03/02/viniculture-in-extreme-regions-from-the-baltic-sea-to-the-desert/#more-373
I höstas hade vi även besök av ett japanskt TV team som filmade från olika platser i Norden. De hade sett min hemsida och tyckte det var fascinerande med vinodlingen men kanske främst av att gården hade varit i samma släkt i så många generationer. Det blev en hektisk dag med filmning i vingården men även hemma på gården. De ville gärna filma när vi satt och åt en traditionell öländsk måltid, så det var bara att ringa mamma som satte igång att göra kroppkakor medan vi filmade bland vinstockarna. Efter filmningens slut så fick filteamet smaka sina första kroppkakor och de blev förtjusta, så klart!

Här är en del av filmen
http://youtu.be/USEeEDA3B10
Jag älskar möten med nya människor :-)
torsdag 29 december 2011
Strålande Jul

Nu har vi firat en strålande jul med allt var det innefattar av ljus och värme med nära och kära, klappar och mat i överflöd men utan metervis av snö.
Nu laddar vi inför det nya året.
De sista skälvande dagarna på året är ett utmärkt tillfälle att se tillbaka på året som gått. Att se vad det var som var bra och vad som var mindre bra och vad vi förhoppningsvis kan ändra på eller utveckla. Ja, man kan ju i alla fall försöka vara klarsynt och ordentlig en liten stund, sisådår ett par dagar in på nyåret sedan brukar det ramla på som vanligt.
Nej då så illa är det inte, för varje år som går lär man sig lite nytt och visst blir vi väl lite klokare för varje år ...eller? :-)
Gott slut på 2011
tisdag 6 december 2011
Adventstid

Ojoj, redan 2:a advent.
Det är skönt att tända alla ljusen nu när mörkret är som mest kompakt. Satte julbelysning på huset idag så nu lyser det fint.
Lite mer Christmas Feeling fick jag i helgen när jag var på julkonsert i Kalmar med glada vänner och fick höra många av mina absoluta favoriter.
Något annat som friskade upp var när vi löste in min födelsedagspresent som jag fått av dotter min. Hon vet vad mamma vill ha :-)

söndag 27 november 2011
Nu har höstmörket verkligen sänkt sig över oss och ikväll blåser det så fönsterrutorna bågnar. Skönt att tänka tillbaka på den härliga höstdag då vi enligt den planerade modellen kunde skörda våra druvor.
Vi hade en mycket rolig dag i glada vänners lag.

Vi har även i år haft skördebortfall pga bladmögel, vi får jobba med mer förebyggande åtgärder till nästa år.
Efter skörden tar vi upp druvorna till vineriet i Vannborga där avstjälkningen är första steget på ett långt arbete till det färdiga vinet. Just nu är den första stora alkoholjäsningen överstökad och skalmassan är borttagen. Nu ska den malolaktiska jäsningen förhoppningsvis ta vid. Det betyder att den lite skarpa äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Snart blir det också omtappning till ekfat. Daniel som axlar det dagliga ansvaret har full koll på alla tankar och fat, han har mångårig erfarenhet av arbete i spanska vinerier så det känns oerhört förmånligt att få ha del i detta samarbete. Joseph Lluis, Montse och Mark var uppe vid skörden och vi avslutade med en skördemiddag innan de fortsatte resan hem till varmare breddgrader. Ikväll skulle jag lätt vilja byta breddgrad.
Vi hade en mycket rolig dag i glada vänners lag.

Vi har även i år haft skördebortfall pga bladmögel, vi får jobba med mer förebyggande åtgärder till nästa år.
Efter skörden tar vi upp druvorna till vineriet i Vannborga där avstjälkningen är första steget på ett långt arbete till det färdiga vinet. Just nu är den första stora alkoholjäsningen överstökad och skalmassan är borttagen. Nu ska den malolaktiska jäsningen förhoppningsvis ta vid. Det betyder att den lite skarpa äppelsyran omvandlas till den mjukare mjölksyran. Snart blir det också omtappning till ekfat. Daniel som axlar det dagliga ansvaret har full koll på alla tankar och fat, han har mångårig erfarenhet av arbete i spanska vinerier så det känns oerhört förmånligt att få ha del i detta samarbete. Joseph Lluis, Montse och Mark var uppe vid skörden och vi avslutade med en skördemiddag innan de fortsatte resan hem till varmare breddgrader. Ikväll skulle jag lätt vilja byta breddgrad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)