söndag 8 februari 2015

Håks Gård på film

En dag i höstas blev vi kontaktade av två killar från ett företag i Oskarshamn. De hade fått i uppdrag av Elmia att göra en film om framtidens odling. De hittade oss och undrade om vi tyckte om idén att tillsammans med dom göra en film. Ja så klart, det kändes jätteroligt, även om man har svårt att se och höra sig själv på filmduken ;-)  Efter ett par dagars film och röstinspelning blev resultatet en jättefin film som vi är väldigt glada över.
Här är den : https://www.youtube.com/watch?v=0jkGybTGpWw


Den spelades under två lantbruksmässor på Elmia i Jönköping och på Elmia Odla som gick i december blev jag inbjuden att medverka för att berätta om vingården och vinodling i Sverige. Smått spännande :-/ 

Tack Mathias och Daniel för det fina arbetet och de trevliga dagarna.
 www.upplev.org

söndag 1 februari 2015

Summering

Vet knappt om det är möjligt att göra en summering av 2014 ännu. Det var verkligen ett år med höga berg och de djupaste av dalar. Efter en planeringsrik vår och försommar kom vi så äntligen igång med vårt bygge. Allt har flutit på väldigt bra och vi får verkligen tacka för så mycket duktiga hantverkare och för de vänner som både hjälpt oss rent handgripligt men också de som hejat på oss och hjälp oss rent mentalt. Vi fick tyvärr en mycket tuff höst just på den känslomässiga biten då en av våra älskade hästar råkade ut för en svår olycka i hagen. Hon opererades men gick till slut inte att rädda och det har självklart tagit hela familjen väldigt hårt. Vi kämpar fortfarande med detta och det har tagit mycket av vår kraft.
Vår fina Bellezza 

   Denna höst blev också extra nervpåfrestande med allt som skulle vara på plats inför skörden samt det fullkomligt galet stora starflockar som inriktat sig på våra druvor. En gasolkanon som smällde av varannan minut ( ...Tack alla grannar i byn som accepterade detta) samt alla möjliga fågelskrämmor hjälpte föga. Skörden  minskade en hel del pga av dessa hungriga maniacs. Till slut blev det ändå dags för skörd då den sista av de nödvändiga maskinerna levererades med lite dramatik och vinplockargängen anlände. Jag är så djupt tacksam för dessa fantastiska människor som hjälper oss med detta arbete.








 
Här tar vi lite frukost i vineriet innan vi kör igång med skördearbetet











Här en nöjd trio bestående av Daniel, Eva och Helén
Helén var först ut med vinodling på Öland och är en stor inspirationskälla
Vår vinmakare Daniel har varit ett stort stöd och arbetet i vineriet har funkat bra. Vi får som sagt komma in i produktionen lite efter hand och komplettera med allt som ska finnas på plats. Vinerna har nu jäst färdigt och ska ligga på ekfat och ståltank för att utvecklas och mogna innan det är dags för tappning på flaska. När det blir bestämmer vinerna men det ser lovande ut.