onsdag 20 januari 2010

VINanalyser i VINterkylan

Våra vänner från Spanien har varit på januaribesök och kommit i kontakt med den svenska vintern. De har haft kallt även i Priorat och fått avbryta sina vinbeskärningar och här dröjer det nog lite innan vi kan köra igång med sekatörerna. Våra stockar måste tina upp lite innan vi kan böja och trixa med dom. Arbetet i vineriet har bestått av att vi dragit om vinerna dvs. vi separerar bort det grums som bildas i botten på tunnorna och det har tagits en mängd analyser. Det är Montse som ansvarar för alla dessa analyser och det är fascinerande att se hennes arbete. Den malolaktiska jäsningen är avslutad på de röda vinerna och det beslutades nu att även de vita vinerna skulle genomgå denna procedur för att få ett lite mjukare vin.

Öländsk-spansk bemanningen med paus för fotografering i vineriet.
Nu ser vi fram emot deras besök i februari.

lördag 9 januari 2010

Hej mitt vinterland

Nu har det blivit lite snö och kallt även här på Öland. Den väntade fåken kom av sig men den lär nog komma igen. Nu är det vackert som ett julkort överallt.

Fast nu blir det tyvärr inte så lätt att röja sly längs åkerrenarna vilket annars är en återkommande vintersysselsättning.

Vinet har nu genomgått den malolaktiska jäsningen och det märktes vid den sista provsmakningen. Jag är jättenöjd så här långt och ser verkligen fram emot den slutliga produkten. Man är faktiskt lite otålig men det är väl bara att vänta.



Fikasugen?


Stolarna ser onekligen sköna ut men det dröjer nog ett tag innan vi nyttjar dessa för att dricka lite java.


Det är bättre att göra som vår lilla Nisse.



Kura ihop sig eller...


slå knut på sig själv... allt efter vad man är på för humör